Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Egy apa a fia minden születésnapjára vett egy whisky-t, és ez így ment 28 éven keresztül. Mint azóta megtudhattuk, ilyen módon kisebb vagyonra lehet szert tenni.
Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Alapvető vita zajlik arról, vajon a skót single malt whisky jó befektetésnek számít-e. Egyik oldalon azok állnak, akik szerint egy üvegben hagyott, soha el nem fogyasztott whisky olyan, mint egy Stradivari, amin soha nem játszottak - egyszóval nem tölti be a célfeladatát. A másik tábor szerint viszont számos üveg óriási értéknövekedésen megy keresztül, így erről a kis élvezetről nyugodt szívvel lemondhatunk.

A single malt whisky-k alapját a malátázott árpa képezi. Az elmúlt 10 évben minden más whisky-típusnál kelendőbbnek bizonyultak. Túlnyomórészt a Macallan-szeszfőzdéből, a skót Banffshire megyéből származnak. Az elmúlt évben egy 1926 óta érlelt, 60 éves Macallan például 1,7 millió Euróért, azaz nem kevesebb, mint 618 millió forintért kelt el. A Sotheby’s aukciós ház úgy jellemezte, mint “a single malt whisky-k Szent Grálját”.

A whisky a borral ellentétben csak hordóban tud érni: amint kitöltik, olyanná válik, mint egy feltört időkapszula. Talán ez a tulajdonsága inspirálta Pete Robsont arra, hogy fiának, Matthew-nak már első születésnapjától kezdve, minden évben egy üveg Macallant ajándékozzon. Matthew most, 28 évesen döntött úgy, hogy eladja az egész kollekciót: az értéke mintegy 16 millió forintra tehető. Az angliai Taunton-ból származó férfi szándéka, hogy a pénzből saját házat vegyen.

Pete Robson évről évre egy 18 éves Macallant ajándékozott fiának. “Úgy gondoltam, érdekes lenne, ha minden születésnapjára kapna egy üveggel, így a tizennnyolcadikon már 18 üveg single maltja lenne”, mesélte az édesapa egy BBC-interjúban. A 18 éves Macallan ugyanis sokak szemében az úgynevezett Speyside-whiskyk királyának számít. Az ital testes, enyhén füstös ízéről és krémes állagáról közismert. Az illata felidézi a sherry-t és a créme brülée-t is.

“Nem ez volt az egyetlen ajándék, amit kapott tőlünk, de ez volt a legszokatlanabb. Kitartottunk a szokás mellett” - mondja Pete Robson. Matthew bevallotta: gyerekkorában furcsának találta a whisky ízét, amit természetesen tilos volt megkóstolnia. Arra nézve is határozott utasítást kapott, hogy ne nyissa ki az üvegeket. Így jött össze a 28 tagú gyűjtemény.

Pete Robson mintegy 2 millió forintos befektetése bőségesen megtérült. Az angol whisky-kereskedő Mark Littler “tökéletes szettként” írta le a kollekciót, amelyet maga kínál eladásra.

“A Macallan értéke az elmúlt 5-10 évben rendkívül megnőtt” - mondta. Nem csoda, hogy a 28 üvegért számtalan érdeklődő jelentkezett, elsősorban Ázsiából és az USA-ból.

Cikkünk az iDrinks whisky webáruház közreműködésével készült.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi komornyik akadémia Hollandiában

Nemzetközi komornyik akadémia Hollandiában

8 hétig tart, 12 000 euró az ára a tanfolyamnak.

Miért imádják még mindig Trumpot?

Miért imádták annyian Trumpot?

Amerika leköszönő elnöke a médiatudósok szerint inkább volt celeb, mint politikai jelenség.

Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Egy apa őrült ötlete komoly vagyont eredményezett a fiának.