5 tipp, hogy profi legyen a beadott pályázat

Pályázatíráskor könnyű belezavarodni a dokumentációk egész sorába, amelyek kitöltése megterhelő feladatot jelent. Éppen ezért először is fontos megérteni a pályáztatási folyamatot, és az ahhoz kapcsolódó elvárásokat.
5 tipp, hogy profi legyen a beadott pályázat

Mielőtt belevágna az ajánlati felhívásban szereplő kérdésekre adott válaszok megírásába, győződjön meg a következőkről a palyazatnekem.hu tippjei alapján:

1. Nagyon figyelmesen olvassa el a pályázati szerződés specifikációját. Aztán olvassa el újra.

Emelje ki azokat a területeket, amelyekre figyelmet kell fordítani, például a vevő prioritásait vagy a kulcsfontosságú témákat, amelyekre válaszolnia kell. Érdemes lehet storyboard-ot készíteni. Ezenkívül meg kell határoznia a pályázati válasz benyújtásának módját, a határidőt, a formázási irányelveket, a mellékleteket és a szavak/karakterek számát. Ne hagyja ezt az utolsó pillanatra: fontos, hogy az ajánlata megfelelő legyen, különben meghiúsulhat.

2. Olvasson el minden kérdést, a saját kérdéseit szem előtt tartva.

Miért kérdezi ezt az ajánlatkérő? Milyen információkat keresnek a pályázati ajánlatban? Bontsa szét a pályázati szerződésben szereplő egyes kérdéseket, hogy a válaszra összpontosíthasson. Ez megkönnyíti az ajánlatírási folyamatot, és kezelhető részekre bontja a választ. Ne feledje, a kérdések azért vannak, hogy bizonyos információkat közvetítsenek az ajánlatkérő felé, akik majd ennek megfelelően pontozza Önt.

3. Ügyeljen arra, hogy a pontosítással kapcsolatos kérdéseket időben tegye fel, mivel a pontosítási határidő jelentősen megelőzheti a benyújtási határidőt.

Tisztázhatja a specifikáció elemeit, a pályázati kérdések árnyalatait vagy az ajánlattételre való alkalmasságát. Az is hasznos lehet, ha elolvassa a más ajánlattevőknek adott magyarázatokat.

4. Legyen meggyőző, nem leíró, és az ajánlat fő előnyeit a vevő számára nyújtott előnyökben fogalmazza meg.

Hogyan segíthet neki elérni a céljait? Ne feledje, az értékelőnek nyomós okokra van szüksége ahhoz, hogy odaítélje Önnek a pályázati szerződést. Győződjön meg arról, hogy válaszol a kérdéseire, és ragaszkodjon a lényeghez.

5. Győződjön meg arról, hogy a válaszok átfogóak!

Gyakran látunk sikertelen pályázatokat, ahol egy mondattal válaszolnak a kérdésekre. A szókorlátok jelzik, mennyire kell kifejtős választ adni: ha az egyik pályázati válaszban 500 szó a határ, akkor az egysoros válasz nem elegendő. Mindig fejtse ki válaszait, és adja meg őket a lehető legrészletesebben.

6. Használjon egyszerű nyelvezetet a válaszaiban.

Ne feledje, hogy a szándéka világosan kommunikálni azokat az előnyöket, amelyeket szervezete a szerződés szempontjából hozhat. A szép metaforákért nem jár pluszpontokat, és csak megnehezítik a beadvány elolvasását és értékelését.

Ha megengedett, a vizuális elemek is segíthetnek abban, hogy alátámasszák az álláspontodat, és bizonyítékot szolgáltathatnak beadványodhoz. A táblázatok, képek, képernyőképek és grafikonok használatával az ajánlat kiemelkedővé válhat, ráaásul tagolja az írott oldalakat.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

5 tipp, hogy profi legyen a beadott pályázat

5 tipp, hogy profi legyen a beadott pályázat

Ha ezeket betartja, jóval nagyobb az esélye a sikerre.