A Corona feltette a gazdagokra is a koronát!

Eddig is voltak társadalmi különbségek a világban, de a járvány ezt méginkább felerősítette. Gyakori kép az utcákon az, hogy a hajléktalanok a luxusüzletek előtt fekszenek.
A Corona feltette a gazdagokra is a koronát!

A koronavírus tovább erősítette a világban uralkodó ellentéteket, nemcsak a bőrszínek miatt, hanem a jólét és szegénység kérdésében is. Míg a világ 1000 leggazdagabbja képes kilenc hónap alatt pótolni a válságban elvesztett vagyonát, a szegényebbeknek akár évtizedekbe is telhet ez. A gazdagok és szegények közötti szakadék éppoly halálos, mint maga a vírus. Az elmúlt évtizedekben némi sikert értünk el különbségek mérséklésében, de most – csaknem 100 év eredményes munkája után – kezdhetünk mindent az elejéről, mert a vírus újra elmélyítette a szakadékot.

Ennek a járványnak ébresztőleg kellett volna hatnia és eljutni az esélyegyenlőtlenség gyökereihez. Ezzel ellentétben a milliárdosok száma csak nőtt. A leggazdagabb német milliárdosok növelték vagyonukat, miközben a dolgozókat rövidített munkarendben dolgoztatták.

Egy kutatás felmérésének eredménye szerint 2030-ra még nagyobb lesz a világban a szegénység, mint a pandémia előtt. A legrosszabb esetben 500 millióval több embernek kellene napi 5,5 dollárnál kevesebből megélnie, mint egy olyan esetben, amikor az egyenlőtlenség nem növekszik. Összesen 3 milliárd ember lenne világszerte, akiknek ennyire kevés pénzből kell boldogulniuk minden nap 2030-ig.

A koronavírust azonban a világ leggazdagabbjai már legyőzték, szinte kompenzálták veszteségeiket: az Amazon-főnök Jeff Bezos, a Tesla-vezér Elon Musk, a francia luxusmárka-tulajdonos Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckenberg, Larry Elison az Oracle szoftver-óriástól, Warren Buffet, a kínai Zhong Shanshan vezetője, az Ex-Alphabet-főnök Larry Page és az indiai üzletember, Mukesh Ambani 2019 februárjától 2020 végéig félmilliárd és 1,12 milliárd dollár közötti vagyonnal gazdagodott - például Musk esetén 131 milliárd körül van ez az emelkedés, Arnault-nál 76, Bezosnál 60 milliárd dollár.

Ugyanakkor a világ több mint kilencven éve nem élt ilyen súlyos válságot a munkapiac. Többszázmilllióan vesztették el bevételüket és állásukat. Főleg a nők az érintettek, hiszen a leginkább sújtott vendéglátásban vagy turizmusban jellemzően ők dolgoznak.

„A tíz leggazdagabb emberének a nyeresége több mint elegendő volna ahhoz, hogy a világ egész népességének Covid-19 vakcinájára, és biztosítsák, hogy senki ne szegényedjen el” – állítja egy társadalomtudományi kutatás.

Kapcsolódó cikkek

Időgazdálkodás, avagy mivel töltötték az emberek a lockdown miatti váratlanul jött szabadidőt?

Mihez kezdtünk a váratlanul érkezett, sok szabadidővel?

Most úgy tűnt, végre lesz időnk, de mégsincs – mondja a szabadidő-kutató.

A Z generáció már online vásárolja az ajándékokat.

A Z generáció már online vásárolja az ajándékokat

Egyre többen intézik appokon keresztül az ajándékvásárlást.

Pénz = boldogság?

A pénz nem boldogít! – Vagy mégis?

Egyes kutatások szerint van egy határ, amely után már nem tesz boldoggá a pénz. Egy amerikai tanulmány azonban ellentmond ennek.