A világ legdrágább borai és miért olyan értékesek

A civilizáció kezdete óta a bor az élet része.
A világ legdrágább borai és miért olyan értékesek

A kis összejövetelektől a nagyobb ünnepségekig mindig is elkísérte az embereket, és soha nem maradt ki az étkezésekből. Ha le akarja nyűgözni a vacsoravendégeket, vagy egy kicsit több pénzt szeretne költeni valami különlegesre, akkor lehet, hogy pont ezekre a drágább palackokra van szüksége, ha kiegészíti a gyűjteményét.

A világ legdrágább borai, és miért olyan értékesek

A világ legdrágább borai nem kobravérből erjesztett vagy aranyból készült borok, bár sokuknak kultusza van a gyűjtők és a borrajongók körében. Ehelyett olyan klasszikus borvidékekről származnak, mint Burgundia, Bordeaux, Champagne és a németországi Mosel-völgy. Ezek a borok általában egyetlen birtokról származnak, és gyakran biodinamikusak.

Azok, akik ezekbe a palackokba szeretnének befektetni, több okból is megtehetik, a történelem egy darabkájának birtoklásától az egyszerű élvezeti vágyig. Némelyikük még jó befektetésnek is számít, mivel idővel általában felértékelődnek.

Valójában néhány ilyen palack már több mint egy évszázada létezik, és még mindig csillagászati összegekért árulják őket. Például az 1787-es Chateau Margaux-t, amely Thomas Jefferson elnöké volt, 500 000 dollárra becsülik, bár még nem adták el.

Egy másik palack bor, amelyről az a hír járja, hogy aranyat ér, az 1992-es Napa Valley Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, amely 500 000 dollárért kelt el. Nem csoda, hogy ez a palack ilyen elképesztő áron tudott elkelni, hiszen 60 százalékban új tölgyfában érlelték, jellegzetes ízvilággal és kivételes minőséggel rendelkezik.

Azt is fontos megemlíteni, hogy ezt a palackot 2000-ben egy jótékonysági árverésen adták el, így ez az egyik legdrágább palack, amelyet valaha eladtak. Ez egy nagyon vitatható bejegyzés a listán, de azt bizonyítja, hogy ha egy nagyszerű palack bort keres, akkor ezzel a borral nem tévedhet!

Egy finom bordeaux-i

Nem véletlenül származik a világ legdrágább borai közül néhány Európából. Olyan területekről származnak, ahol a talaj, a szőlőterületek tájolása és az éghajlat valóban kiegészítik egymást. Az eredmény jellemzően kiváló minőségű, hosszú élettartamú borok, amelyek évtizedekig vagy még tovább is eltarthatnak.

Ezek a borok számos szőlőfajtából készülhetnek, bár a legtöbbjük Cabernet Sauvignon vagy Pinot Noir. Kaliforniai szőlőültetvényekről is származhatnak, ahol a legjobb bordeaux-i stílusú borok némelyikének előállításáról ismertek.

A világ legdrágább borai nem feltétlenül azok, amelyek ritkák vagy nehezen beszerezhetők, hanem inkább azok, amelyeket nagy tekintélyű termelők állítanak elő. Valójában a világ legtekintélyesebb borai közül néhányat olyan kis pincészetek készítenek, amelyek a minőségi borok előállítására összpontosítanak, és évtizedek óta készítik azokat.

Ráadásul ezeket a borokat jellemzően olyan területeken termesztik, ahol a talaj tökéletesen illeszkedik a szőlőhöz, valamint ahol a szőlő ideális klímán terem, és a bor megfelelően érlelődik. Ez különösen igaz a franciaországi Bordeaux régióra, ahol magas a csúcsborok koncentrációja.

Kapcsolódó cikkek

A világ legdrágább borai és miért olyan értékesek

A világ legdrágább borai és miért olyan értékesek

A civilizáció kezdete óta a bor az élet része.