Mit jelent az operatív lízing és mik az előnyei?

Egy vállalkozás életében eljöhet az a pillanat, amikor gyorsan, rövidtávra vagy akár hosszú távra gépjárműre vagy más eszközökre lehet szüksége.
Mit jelent az operatív lízing és mik az előnyei?

Ezek az eszközök jelentős költséget jelenthetnek a cégnek, amelyeket nem biztos, hogy minden esetben tudnak vagy szeretnének vállalni. Ilyenkor jelenthet megoldást az operatív lízing, amely rugalmas, pénzügyi szempontból pedig előnyös megoldást nyújt nagyobb tőke befektetése nélkül. Hogyan működik az operatív lízing és kik vehetik igénybe?

Pénzügyi vagy operatív lízing – mi a különbség?

Gyakran hallhatunk mindkét konstrukciótól, ha lízingről van szó, a kettő között azonban alapvető különbségekkel kell számolni. A pénzügyi lízing esetében eszközbeszerzésről van szó, mely során a tulajdonjog az ügyfélhez kerül. Két típusát különböztetjük meg: zárt vagy nyílt végű pénzügyi lízing. Előbbi esetében a lízingelt eszköz a vállalkozás tulajdonába kerül, utóbbinál a futamidő lejártával a vállalkozó döntésén múlik, hogy visszaadja az eszközt, vagy tulajdonjogot szerez.

Ezzel szemben az operatív lízing nem más, mint egy tartós bérlet, amely nem jár tulajdonszerzéssel, ugyanis a használati idő leteltével a lízingelt eszközt, esetünkben például a cégautó tulajdonosa a lízingcég marad. Az Arval Magyarország is ilyen operatív lízing konstrukciókat kínál rövid távú vagy hosszú távú futamidőkkel.

Ki veheti igénybe?

Kisvállalatok és nagyvállalatok számára is előnyös választás lehet az operatív lízing. Akár kisteherautóra van szüksége a nyári csúcsidőszakban vállalkozása számára, akár új irodát nyit vagy új logisztikai iránnyal szeretne kísérletezni, az Arval támogatást nyújt ezekhez a lehetőségekhez. Ilyen esetben a rövid- vagy középtávú bérlést javasoljuk, mely során a bérlő szabadon választhatja ki a járműkategóriát és az időtartamot, függetlenül attól, hogy 1 hónapra vagy akár 24 hónapra lesz rá szükség. Amennyiben állandó járműre van szükség hosszabb időre, akkor a hosszú távú, általában 2-5 évig terjedő egyedi bérleti konstrukciók jelentik a kedvezőbb megoldást.

Érvek az operatív, azaz tartós lízing mellett

· Nem kell bajlódni az autó vagy a kishaszonjármű karbantartásával, vagy amortizációjával. Az operatív lízing havi fix számlája mindent tartalmaz, így legyen szó akár szervizről, karbantartásról, biztosításról vagy szezonális gumicseréről, mindent a bérbe adó cég intéz.

· Nem szükséges milliós beruházást eszközölni, így a cég a tőkéjét az üzleti tevékenységébe fektetheti.

· Az autók kezelése egy kisvállalkozásnak idő és pénzveszteség – de csak akkor, ha saját autóról van szó. Az operatív lízing ugyanis lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogyfix tervezhető költségekkel számoljanak, amely könnyebben beilleszthető a pénzügyi tervekbe.

· Ha a vállalkozásnak időszakosan, vagy szezonálisan, netán csak rövidebb időszakra van szüksége cégautóra, esetleg kishaszonjárműre, szintén ideális választás ez a konstrukció, amellyel az igényekhez szabható a bérlési időtartam, elkerülve a hosszabbtávú kötelezettségeket.

· Az operatív lízing esetében a cégautó üzleti használatának arányában, vagy menetlevél írása nélkül is 50%-ban visszaigényelhető az ÁFA a teljes havidíjra vetítve.

Az operatív lízing tehát rendkívül előnyös azon vállalkozások számára, akik nem szeretnének az autók fenntartásával foglalkozni, nem ragaszkodnak a tulajdonjoghoz, kiszámítható díjakkal számolnának, és inkább a növekedésre, valamint a versenyképesség fenntartására fókuszálnának, miközben minimalizálják a pénzügyi kockázatokat.

Aktuális lehet vállalkozásod számára az operatív lízing? Nézd meg az ARVAL által nyújtott lízing konstrukciókat!

(https://www.arval.hu)

Kapcsolódó cikkek

Az Elon Musk-mítosz

Az Elon Musk-mítosz

Bullying áldozatából vált a férfivá, aki megváltoztatta a világot.

Óriáskombi imidzsproblémával: leteszteltük a Mercedes E400 d 4Matic-ot

Óriáskombi imidzsproblémával: leteszteltük a Mercedes E400 d 4Matic-ot

Az E-osztályba tartozó T-modell azok kedvence lesz, akik értékelik a hat hengert.

Zoox elektromos autók

Zoox - A startup, amibe betársult az Amazon

A Zoox sikertörténete, azaz hogyan gyártsunk önvezető, elektromos robot taxit.