Márkaépítés nélkül nem megy

A márkaépítés fogalmával nincs mindenki tisztában. Ellenben akik értik, tudják milyen fontos egy erős brand felépítése.
Márkaépítés nélkül nem megy

Összességében a hűséges fogyasztókat és a versenyelőnyt foglalja magába. Ebben a cikkben tisztázni fogjuk, hogy mit jelent a márka, és melyek a márkaépítés lépései. A végére pedig össze fog állni a kép, hogy miért gondoljuk úgy, hogy márkaépítés nélkül nem lesz sikeres a vállalkozásod.


Mit értünk termék alatt?

A termék szinte bármi lehet, amit piacra lehet vinni, és ezzel ki tudjuk elégíteni a vásárlók igényeit. A termék lehet szolgáltatás, árucikk, egy esemény, ötlet, és még információ is. Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan leszünk képesek meggyőzni a vásárlókat, hogy a mi termékünket válasszák a versenytársak helyett? Erre a márkaépítés a válasz.

A marketing ügynökségek online megoldásai segítik a vállalkozásodat, azonban a márka nem azonos a marketinggel, a social media jelenléttel, a hirdetésekkel, sem a logóval, vagy magával a termék nevével.


Mit jelent a brand?

A brand az emberek fejében egy kép, amely létrejön, ha egy adott termékre, szolgáltatásra, vagy vállalkozásra asszociálnak. A kép különböző jellemzőkből tevődik össze, ilyenek a hozzá kapcsolódó érzések, és jellemzők. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha valaki meglátja a cég logóját, vagy meghallja valahol a márka nevét, akkor társít hozzá egy képet és valamilyen érzéseket. A brand megtestesíti az ügyfél elvárásainak összességét. Mindent magába foglal, amire számítanak a termékkel kapcsolatban.


Mi az a márkaépítés célja?

A márkaépítés legegyszerűbben az a folyamat, amelynek során a célcsoportunk fejében kialakítjuk a kívánt képet a termékünkről, vállalkozásunkról. A kulcsszó a bizalom!

Felismerhetőség

A márkaépítés lényege, hogy felismerhetővé tegye a termékedet. Tudj kitűnni a versenytársak közül a logóddal, a csomagolásoddal… és így tovább.

Egyediség

A fő szempont az egyediség. Könnyen hasonlítható az emberi névhez, beszédstílushoz, ezek ugyanis mind egyedivé varázsolnak minket.

Pozicionálás

Az egyéniség összefügg a termék jellemzőivel, hogy miben hisz a márka, mi a küldetése, milyen a minősége a terméknek, és meghatározza az ára.


A márkaépítés fontos lépései

Kezd a kérdésekkel!

Mi az oka annak, hogy elindítottad a vállalkozásodat? Fontos ezt a kérdést boncolgatni, hogy a cél is tiszta legyen, és az, hogy mit szeretnél elérni a jövőben.

Határozd meg a saját célcsoportodat!

Nagyon fontos meghatározni a célcsoportot. Ugyanis, ha a brand-ünk nincs összhangban a célcsoporttal, akkor nehezebben vívjuk ki a bizalmukat. Erre kiváló lehetőség a piackutatás. Még az indulás előtt meg kell ismernünk a célközönséget!

Határozd meg a brand értékeit

Biztosan kijelenthetjük, hogy a te piacodon is vannak bőven más szereplők. Azonban a lényeg abban rejlik, hogy legyen legalább egyetlen dolog, amit nem tudnak lemásolni. Legyél valamiben te a legjobb!

Tervezd meg a márkád arculatát!

Szükséged lesz arra is, hogy a branded vizuális megjelenését is tökéletesítsd! Színek, betűtípusok, és egyéb vizuális szempontok is segítségedre lesznek ebben.

Tervezd meg a kommunikációd hangvételét!

A kommunikáció a lelke mindennek, hiszen nem mindegy a hangnem. A célközönséged stílusához kell igazítanod, hogy baráti hangon, viccesen vagy formálisan fogsz-e velük beszélni.


Kezdj is hozzá a márkaépítéshez!

A tervezés végére érve szeretnénk összegezni a legfontosabbakat. Figyelj oda, hogy az üzeneteid egységesek legyenek. Minden elem fontos, legyen szó a weboldaladról, közösségi média megjelenésedről, hirdetéseidről. Ha képes vagy alkalmazni a fentebb leírtakat, akkor kezdődhet is a márkaépítés!

Kapcsolódó cikkek

Márkák és influenszerek: a hatékony együttműködések nyomában

Márkák és influenszerek: a hatékony együttműködések nyomában

A hirdetők számára a minőségi tartalom és az erkölcsi tartás a prioritások.

Márkaépítés nélkül nem megy

Márkaépítés nélkül nem megy

A márkaépítés fogalmával nincs mindenki tisztában. Ellenben akik értik, tudják milyen fontos egy erős brand felépítése.

Marketing tippek egy kisvállalkozás felfuttatásához

Marketing tippek egy kisvállalkozás felfuttatásához

Egy új vállalat megalapítása idő és pénz tekintetében is költséges feladat. Nem elég valami egyedit kínálunk – ki kell választanunk a megfelelő értékesítési csatornákat, meg kell ismernünk célközönségünket, és gondoskodnunk kell róla, hogy akkor se feledk