A tópszíntől a viszkózig: ezek lesznek az idei szőnyegtrendek

Rég voltak olyan népszerűek a szőnyegek, mint a pandémiás időszakban, amikor minden eddiginél több időt töltünk otthon. Az idei év a fenntartható anyagok és a kézzel készített darabok jegyében telik, de újra divatba jöttek a padlószőnyegek is.
A tópszíntől a viszkózig: ezek lesznek az idei szőnyegtrendek

A szőnyeg a legősibb “bútordarabunk”: a régi korok emberei már azelőtt szőnyegeken üldögéltek, hogy a kanapét egyáltalán használatba vették volna. A pandémia alatt pedig kifejezetten reneszánszukat élik a padlót borító textilek - derül ki a szakemberek szavaiból.

A kisgyermekes, vagy épp háziállatokkal élő családok közül sokan vonakodnak szőnyegekbe fektetni, és inkább ragaszkodnak a parkettához - mondja Ramin Mohammadi, a Teppana nevű cég szőnyegszakértője, ami már évtizedek óta klasszikus perzsaszőnyegekkel foglalkozik. A drága szőnyegek praktikus alternatívája lehet az újrahasznosított poliészterből készült, mosható szőttes, ami nem csak dekoratív, egyúttal otthonosságot is sugall.

Az ilyen szőnyegek akár a konyhában vagy a fürdőszobában is leteríthetőek, így követik a lakóhelyiségek egybenyitásának trendjét. A konyhát és az étkezőt vagy nappalit összekötő szőnyeg optikai kapcsolatot teremthet a különböző életterek közt.

A divat a meleg, otthonos terek kialakítása, ami egyre határozottabb irányvonal a jelenlegi bizonytalan időkben. A nappaliban és az étkezőben népszerű az oldschool, de újraértelmezett orientális szőnyeg, például juhgyapjúból és selyemcsomókkal - mondja Jan Nyhues. Ez a stílus a klasszikus, jól ismert formákat egyesíti a modern és jövőbe mutató elemekkel.

A hálószobában ugyanakkor a finomabb gyapjúból készült, lágyabb színű szőnyegek dominálnak, amelyeket organikus minták díszítenek. A szakember különösen örül annak, hogy a fiatalok is egyre gyakrabban fektetnek minőségi szőnyegekbe, amelyeknél külön értéket képvisel, ha környezetbarát anyagokból készülnek. Sokan még nem engedhetik meg maguknak a high-end termékeket, ám nagy valószínűséggel közülük kerülnek ki majd a jövő vásárlói.

A fenntarthatóság és az organikus alapanyagok Torben Grelck szerint is egyre népszerűbbek. A szizálkenderből készült szőnyegek például felderíthetik a szobánk hangulatát. Különösen a hálószobában kedveltek, mivel a natúr anyagok remekül kiegyenlítik a páratartalmat, ezáltal a minőségibb alváshoz is hozzájárulhatnak.

Ma már ugyanakkor a szőnyegpadlók alapját képező mesterséges anyagok, így a nejlonfonalak is támogathatják a fenntarthatóságot - ezek készülhetnek például a tengerekből kinyert, újrahasznosított műanyagból is. A hálószoba homogén színvilágával szemben a nappaliban a brilliáns, rikító színek dominálnak. Ezek különösen jól érvényesülnek a velúr anyagokon, amelyek selymesen, de mégis árnyaltan ragyognak.

A színek közül a természetes földtónus a legkeresettebb, így többek közt a bézs, krém, szükre, barna, és a tópszín. Különösen kedvelt a bézs-szürke kevert árnyalat, ami egyszerre hat hidegnek és melegnek, és rendkívül nemes hatást kölcsönöz a szőnyegeknek.

Jelenleg a különböző minták és struktúrák keveréke a legnépszerűbb, ahogyan a sokoldalúan felhasználható, színátmenetes szőnyegek is - mondja Sven Berghauser. Ezek alapja lehet növényi, állati, vegán vagy szintetikus anyag, viszkóz, poliamid, gyapjú, vászon, szőrme, pamut vagy bőr is. A technológiákat illetően is széles a választék: a szőnyegek készülhetnek csomózással, fonással vagy szövéssel. A parketta korszaka után újra divatba jött a faltól falig érő szőnyegpadló is.

Philipp Hufe szerint egyre inkább érezhető, hogy a pandémia kitörése óta megnőtt az igény a szőnyegek iránt. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy minden eddiginél több időt töltünk a négy fal között. Közkedveltek a kézműves darabok is, az anyagok közül pedig a gyapjú és a viszkóz kombinációja a legnépszerűbb. Ezek a magasfényű anyagok különösen modernnek hatnak a szakember szerint.

(Címkép: BUMIPUTRA/Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

A tópszíntől a viszkózig: ezek lesznek az idei szőnyegtrendek

A tópszíntől a viszkózig: ezek lesznek az idei szőnyegtrendek

Szakértőket kérdeztünk a színekről, a dizájnról és az anyagokról

Milyen fűtést válasszak az irodába?

Milyen fűtést válasszak az irodába?

Megérkezett az elektromos fűtőszőnyeg!