Milyen fűtést válasszak az irodába?

Az elektromos fűtőszőnyeg költséghatékony, megbízható megoldás, amelynek segítségével spórolhat az energiaköltségeken a mai nehéz időkben, nem mellesleg egészséges fűtési alternatívát nyújt, amely kíméli az irodában dolgozókat, mégis egyenletes meleget biztosít. De vajon milyen padlóburkolat alá milyen fűtőszőnyeget érdemes beépíteni? Mutatjuk a lehetőségeket.
Milyen fűtést válasszak az irodába?

Szőnyegpadló

Két lehetőség áll rendelkezésre a szőnyegpadló biztonságos fűtésére: az egyik a 160 W/m²-es fűtőszőnyeg 12 mm-es kiegyenlítő réteggel, a másik lehetőség a fedőlapokkal kombinált rendszer. Ügyeljen arra, hogy az alátét Tog besorolása legfeljebb 0,8 Tog, a szőnyeg pedig legfeljebb 2,0 Tog. A legtöbb hesseni hátú szőnyeg Tog besorolása ez alatt van. A fűtési rendszer alá szerelt hőszigetelő lapok növelik a felfűtési időt és csökkentik az üzemeltetési költségeket.

Vinilpadló

A szőnyegpadlókhoz hasonlóan a vinilpadlók biztonságos fűtésére két lehetőség kínálkozik, és mindkettő magában foglalja a fűtőelem esztrichhel vagy kiegyenlítő anyaggal való lefedését, hogy a hő egyenletesen oszoljon el a padlón.

Ha esztrichet fektet le, használhat 160 W/nm maximális teljesítményű esztrichbe épített fűtőkábelt, amely nagyon stabil hőmérsékletet biztosít, és a padlófűtés beépítésének legköltséghatékonyabb módja.

Ha nem esztrichet fektet le, akkor javasoljuk a 160 W/nm-es fűtőszőnyeg lerakását és legalább 12 mm-es flexibilis önterülő massza lerakását a hő optimális eloszlása érdekében. Ez a beépítési mód alacsony építési magasságot és gyorsan reagáló rendszert biztosít - hangsúlyozza Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Parketta

A ragasztott fa- és deszkapadlók olyan padlóalapokra fektethetők, amelyeket ugyanúgy készítettek elő, mint a vinilpadlók esetében. Mindig ellenőrizze, hogy az Ön által kiválasztott fa alkalmas-e a padlófűtéshez! Ha léceket használ az esztrich vagy kiegyenlítő massza padlófelületéhez való ragasztásához, először rögzítse a padlóburkolatot. Kérjük, vegye figyelembe: minél magasabbak a lécek, annál hosszabb ideig tart, amíg a hő felemelkedik a deszkákon, mivel először a padló alatti résben melegszik fel a levegő.

Egy másik beépítési mód (a lécek között, amelyek egymástól legalább 500 mm-re vannak) az, hogy a lécek közé fűtőszőnyeget fektetnek, ezt 12 mm-es kiegyenlítő masszával vonják be, majd a padlót a fenti lécekhez rögzítik.

Laminált padló

Laminált padló esetén elengedhetetlen, hogy a hőt egyenletesen oszlassa el a padló alatt, hogy elkerülje a padló elszíneződését vagy elmozdulását. Első körben javasoljuk a szigetelőréteg telepítését a padlóra, hogy megakadályozzuk a lefelé irányuló hőveszteséget, majd a fűtőszőnyegeket a szigetelőréteg fölé szereljük fel.

Ennek a rendszernek az előnyei a gyors reakcióidő, az alacsony felépítési magasság, és az, hogy nincs szükség kiegyenlítő anyagokra a telepítés során. Nagyon nagy forgalmú területek és üzlethelyiségek esetén javasoljuk, hogy fűtőrendszert építsék be kiegyenlítő anyag vagy esztrich alá (mint a vinilpadlók esetében), amely jobban megfelel a nagy forgalomnak.

Fontos, hogy a hő ne ragadjon meg a laminált padló alatt, így a fűtési rendszer felett elhelyezett hangszigetelő rétegnek képesnek kell lennie a szőnyegek által termelt hő elviselésére, és át kell engednie a hőt a laminált padlóra.

Kapcsolódó cikkek

A tópszíntől a viszkózig: ezek lesznek az idei szőnyegtrendek

A tópszíntől a viszkózig: ezek lesznek az idei szőnyegtrendek

Szakértőket kérdeztünk a színekről, a dizájnról és az anyagokról

Milyen fűtést válasszak az irodába?

Milyen fűtést válasszak az irodába?

Megérkezett az elektromos fűtőszőnyeg!