A jégvágótól az emberi vekkerig: különös foglalkozások a múltból

A technikai fejlődésnek hála megváltoztak a munkakörülmények. Egyes állások, amelyek korábban még nélkülözhetetlennek számítottak, feleslegessé váltak az évszázadok során. Ezúttal visszatekintünk a múltba, hogy bemutassunk néhányat a ma már viccesen haszontalan foglalkozások közül.
A jégvágótól az emberi vekkerig: különös foglalkozások a múltból

A vécésember

A XVIII. században még nem számítottak elterjedtnek a nyilvános vécék, ezért afféle “egyéni vállalkozók” nyújtottak ilyen szolgáltatást. Két nagy vödörrel a vállukon járták a környéket, akire épp rátört a szükség, ezeket felhasználva könnyíthetett magán.

Az emberi ébresztőóra

Mivel az ipari forradalom idején még nem létezett ébresztőóra, ezt a feladatot is emberek látták el. Az ébresztők végigjárták a környéket, és egy bambuszpálcával zörögtek az alvók ablakán. Ha azonban ez nem vezetett célra, szélsőségesebb eszközök is megengedettek voltak: például betrombitáltak rajta.

A felolvasó

Mivel a gyári munka többnyire unalmas és monoton volt, sok helyen felolvasót szerződtettek, hogy könyvekkel és újságcikkekkel szórakoztassa a munkásokat. Egy jó felolvasó olyan képességekkel bírt, mint egy előadóművész: erős, zengő hanggal és sok esetben színészi tehetséggel is. A munkások gyakran saját zsebből fizették, ezért azt is maguk választhatták meg, mit olvasson fel nekik.

A jégvágó

A jégvágók tetőtől talpig beöltözve dolgoztak. Óriási jégtömböket vágtak ki a fagyott tenger felszínéről, hogy aztán hűtőelemként értékesítsék őket, például élelmiszer vagy gyógyszerek tartósításához. A munka kemény volt, ráadásul gyorsan kellett elvégezni, hogy ne veszítsenek értékes jeget. Ezzel együtt megérte, hiszen a jég ingyen volt, a felhasználók pedig busásan megfizették.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Svájci állást keresel? Ezeket a cégeket kedvelik legjobban az ott dolgozók - legjobb svájci munkahelyek

Svájci állást keresel? Ezeket a cégeket kedvelik legjobban az ott dolgozók

165 cég 46 000 munkatársát kérdezték meg, abból jött ki ez az eredmény.

Ezekkel a tippekkel hatékonyabb lehetsz

Négy tipp a hatékony munkához

Akár diákok vagyunk, vagy már dolgozunk, a határidőket be kell tartanunk. Négy tippünk segíthet abban, hogy lehet ezt a leghatékonyabban elérni.

Így válthat könnyedén területet a munkában

Így válthat könnyedén területet a munkában

A munkaerőpiac egyre több lehetőséget kínál azoknak, akik új helyen próbálnák ki magukat.